Bağırsaktaki Beyin: Mikrobiyota

İnsan vücuduna yerleşmiş çok sayıda mikrop bulunuyor. Bu mikroplar bulundukları yerlere göre daha önce o bölgenin “florası” olarak adlandırılırdı; flora yerine artık “mikrobiyota” tabiri kullanılıyor. Bağırsak mikrobiyotasının vücudun çeşitli fonksiyonlarının yerine getirilmesindeki görevleri nedeniyle ayrı bir “organ” olarak kabul ediliyor.

Bağırsak bakteri florasının ideal yapısı sağlıklı yaşamın ana unsurlarındandır. Beyin dışında en fazla sinir hücresi olan yer sindirim sistemidir. Bu nedenle bağırsaklarımız ikinci beyin olarak da bilinir. Bağırsak mikrobiyotasının, uyku düzeni, ruh hali ve diğer bazı davranışları etkilediği gösterilmiştir. Sonuç olarak sağlıklı bir bağırsak mikrobiyatası sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarıdır. Bu nedenle kişisel bağırsak mikrobiyota içeriğinin bilinmesinde sayısız yarar vardır.

Modern yaşam tarzı, çevre kirliliği, kimyasallar, alkol ve işlenmiş gıdalar bağırsak mikrobiyomunuzu olumsuz yönde etkileyerek iyi/kötü bakteri oranını kötüler lehine değiştirebilir. Bu da genel sağlık durumunuz üzerinde anlamlı etkiler gösterir. Yanlış beslenme, toksinlere maruziyet, uykusuzluk, kronik stres, çok fazla ilaç alınması mikrobiyomunuzun dengesini bozar. Sonuç olarak sindirim sistemi, immün sistem, hormonlardan düşünce ve duygularınıza kadar bütün vücudunuzu etkileyen problemler ortaya çıkabilir. Antibiyotiklerin de bağırsak florasını bozarak kilo aldırıcı özelliği mevcut. Bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak gerekiyor.

Bağırsak mikrobiyota içeriğinizi ortaya koymak için “Dışkı Flora Tarama Testi” yaptırmak üzere laboratuvarımıza başvurabilir ve/veya uzman doktorlarımızdan görüş alabilirsiniz.