Sık Sorulan Sorular

Ön hazırlık Gerektiren Testler

Dışkıda Gizli Kan: En az 2 gün öncesinden kırmızı et, et içeren şarküteri ürünleri (sucuk, pastırma, salam vb), brokoli, turp, şalgam gibi gıdaların kesilmesi gereklidir. Ayrıca dışkılama sırasında zorlanmamak için acılı gıdalarn yenmemesi gerekir. Hemoroidi olan hastaların laboratuvara bu durum hakkında bilgi vermesi önerilir. Aspirin, ve benzeri antiinflamatuar ilaç kullanların laboratuvarı haberdar etmesi önerilir. Demir ilaçları kullananların laboratuvarı haberdar etmesi önerilir. Menstrusyon döneminde örnek toplanması yalancı pozitif sonuçlara sebep olabilir. Tavsiye edilen yiyecekler: sebze (marul, ıspanak, ısır), meyve (şeftali, elma, kayısı, üzüm), az miktarda fındık, tavuk veya balık yenmesi önerilmektedir. Spermiogram – Sperm Morfolojisi:  Teste gelmeden önce en az 3 gün süreyle cinsel perhiz yapılması gerekmektedir. (3 gün boyunca test için örnek verecek kişinin cinsel ilişkiye girmemesi, mastrubasyon yapmaması gereklidir). Dışarıdan getirilecek örneklerin süratle laboratuvarımıza ulaştırılması, arada geçen sürenin ise yarım saati aşmaması gereklidir. Dışkıda Parazit: Dışkı örneğini en geç 30 dakika içinde merkez veya şubelerimize ulaştırmanız gereklidir. Selofan Bant ile Dışkı Araştırılması: Bu özel teknik ile ilgili laboratuvarımıza uğrayıp bilgi alabilirsiniz. Özellikle Enterobius vermicularis (Kılkurdu) yumurtalarının saptanmasında yaygın olarak kullanılan güvenilir bir yöntemdir. Erişkin E.vermicularis kalınbağırsakta yaşar ve yumurtaları dışkı içinde genellikle bulunmaz. Dişileri genellikle geceleyin makattan dışarı çıkar ve makat etrafına yumurtalarını bırakır. Bant yöntemi parazit aranacak kişiye sabah tuvaletini yapmadan ve makat bölgesinin temizliği yapılmadan önce uygulanmalıdır. Bu kurallara uyulmadan alınan örneklerde parazit yumurtalarının görülmesi olasılığı azalır. Arka arkaya en az 3-4 gün örnek alınması parazit yumurtası bulunma şansını arttırır. Yöntem 1-İki elinize de eczanelerden temin edebileceğiniz eldivenlerden tak...

Özel Toplama Kabı gerektiren testler

24 saatlik idrarda Kalsiyum 24 saatlik idrarda Okzalat 24 saatlik idrarda Sitrat 24 saatlik idrarda Dopamin 24 saatlik idrarda Hidroksiprolin 24 saatlik idrarda Metanefrinler 24 saatlik idrarda Epinefrin 24 saatlik idrarda Norepinefrin 24 saatlik idrarda Seratonin 24 saatlik idrarda Homovanilikasit (HVA) 24 saatlik idrarda 5-HIAA

24 Saatlik idrar nasıl toplanır ?

Toplamak İçin Doktorunuz tarafından, özel bir toplama şekli ve diyet uygulanması belirtilmediği sürece aşağıda tarif edilen şekilde toplamanız uygundur. Sabah yataktan kalktıktan sonra ilk idrarı dışarı yaparak mesaneyi boşaltınız (TOPLANMAZ) 24 saat boyunca yapılan tüm idrarı temiz bir toplama kabına toplayınız ve mümkünse soğuk ortamda ve ışık görmeyecek şekilde muhafaza ediniz. Ertesi sabah yataktan kalktıktan sonra yapılan ilk idrarı da toplama kabına koyunuz. Bu şekilde 24 saat boyunca toplanan idrarın tamamını en kısa zamanda laboratuvara getiriniz.

Hangi Testler Özel diyet gerektirmektedir ?

VMA (24 saatlik idrarda Vanilmandelik asit) tetkikinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için aşağıda diyet ve idrar toplama yöntemi hakkında açıklamalar verilmiştir. Lütfen dikkatle okuyunuz ve uygulayınız. Diyet:24 saatlik idrarda VMA tayinini için idrar toplanmaya başlamadan önce 3 gün süreyle diyet uygulanır. Bu süre içinde ; Çikolata, kahve, muz, vanilyalı pasta ve yiyecekler, portakal, limon gibi gıdalar alınmamalıdır. Doktorunuza danışmak suretiyle, eğer bir sakıncası yoksa hipertansiyon ilaçları ve aspirin ve türevi ilaçlar kullanılmamalıdır. Okzalat (24 saatlik idrarda) tetkikinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için aşağıda diyet ve idrar toplama yöntemi hakkında açıklamalar verilmiştir. Lütfen dikkatle okuyunuz ve uygulayınız. Diyet: 24 saatlik idrarda okzalat tayinini için idrar toplanmaya başlamadan önce 2 gün süreyle diyet uygulanır. Bu süre içinde ; Çikolata, kahve, ıspanak gibi gıdalar alınmamalıdır. C-vitamini (Askorbik asit) içeren ilaçlar kullanılmamalıdır. İdrar toplanırken diyete devam edilir. Hidroksiprolin (24 saatlik idrarda) tetkikinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için aşağıda diyet ve idrar toplama yöntemi hakkında açıklamalar verilmiştir. Lütfen dikkatle okuyunuz ve uygulayınız. Diyet: 24 saatlik idrarda Hidroksiprolin tayinini için idrar toplanmaya başlamadan önce 3 gün süreyle diyet uygulanır. Bu süre içinde ; Et, tavuk, balık, tavuk suyu, et suyu ve jelatin içeren gıdalar alınmamalıdır. Doktorunuza danışmak suretiyle, eğer bir sakıncası yoksa hipertansiyon ilaçları ve aspirin ve türevi ilaçlar kullanılmamalıdır. 5-Hidroksiindolasetik asit (5-HIAA 24 saatlik idrarda) tetkikinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için aşağıda diyet ve idrar toplama yöntemi hakkında açıklamalar verilmiştir. Lütfen dikkatle okuyunuz ve uygulayınız. Diyet: 24 saatlik idrarda 5-HIAA tayinini için idrar toplanmaya başlamadan önce 3 gün süreyle diyet uygulanır. Bu süre içinde ; Çikolata, kahve, muz, vanilyalı pasta ve yiyecekl...

İdrar tahlili için sabah ilk idrar örneği olması gerekli midir?

Özel bir durum belirtilmedikçe sabah ilk idrar örneği önerilmektedir.  

Daha kısa süre açlık gerektiren testler (2-6 saat) nelerdir?

Vitamin B12, Folik asit, Kalsiyum, Demir, Total Demir Bağlama Kapasitesi, Ürik asit, Çinko, Fosfor, Magnezyum,  

HOMA-GTT Testi nedir ne kadar sürmektedir ?

Randevu sistemiyle çalışmakta olduğumuz bir testtir. Lütfen gelmeden en az 1 gün önce randevu alınız. 12 saatlik gece açlığından sonra en geç sabah saat 10:00 da laboratuvarımızda olacak şekilde hazırlanınız (bakınız “açlık gerektiren testlerin hazırlığı”). HOMA-GTT yaklaşık 3 saat sürmektedir. Günlük programınızı ayarlarken bunu dikkate almanız rica olunur.  

Hangi testler 10-12 saatlik gece açlığı gerektirmektedir ?

Açlık kan şekeri Oral glukoz tolerans testleri Şeker yükleme testleri Trigliseridler Kortizol (sabah) C-peptid Açlık İnsülin Growth Hormon (Büyüme hormonu) Leptin Lp(a) Serbest yağ asitleri Homosistein Parathormon sd-LDL Kolesterol HOMA-GTT

10-12 saat gece açlığı gerektiren testler için nasıl hazırlanılması gerekir

Teste geleceğiniz günün gecesi en geç saat 10:00’da akşam yemeği yiyiniz. Yemekte asla alkol almayınız. Yemekten sonra sabah laboratuvara gelene kadar hiçbir şey yememeniz ve içmemeniz gerekmektedir. Sürekli kullanmakta olduğunuz ilaçları (tansiyon, şeker, tiroid vs) almanızda bir sakınca olup olmadığı hakkında bilgi almak için doktorunuza veya merkezimize danışarak bilgi alınız.  

Mastektomi Ameliyatı Olan Ve Koltuk Altı Lenf Bezleri Çıkarılan Hastalar

Bu durumu mutlaka sizden kan alacak laboratuvar teknisyenine veya laboratuvarın sorumlusuna söyleyiniz. Asla ameliyatla aynı taraftaki koldan kan örneği vermeyiniz. Ör: sol meme ameliyatla çıkarılmışsa asla sol koldan kan vermeyiniz.  

Günün Belirli Saatlerinde Örnek Verilmesi Gerekli Olan Testler Nelerdir ?

Özellikle böbrek üstü bezlerini incelemek için kullanılan kortizol, ACTH sabah saatlerinde en geç saat 10:00’a kadar alınan kan örneğinden çalışılması gereklidir. Ayrıca Testosteron, Serbest testosteron indeksi, Kortizol, Parathormon, SHBG (Sex hormon binding globulin), GH(Growth Hormon), DHEA-SO4, ACTH ve AKŞ testlerinin de sabah en geç saat 10:00’a kadar yapılması önerilir. Aksi durumlar için mutlaka laboratuvar uzmanına danışınız.

Alkol Labaratuvar Testlerine Etki Eder mi ?

Alkol kullanımına bağlı karaciğer enzimlerinde yükseklikler görülebilir (SGOT-Ast, SGPT-ALT, LDH, Gamma GT). Kronik yüksek miktarda alkol kullanımına bağlı karaciğer ve pankreas testlerinde daha ileri artışlar da görülebilir. Ayrıca yüksek miktarda alkol alımını takiben 2-3 gün boyunca kan trigliserid düzeyi de yüksek kalır.  

Kullanılan ilaçlar labaratuvar testlerine etki eder mi ?

Bazı ilaçlar bazı testlerin sonuçlarına etki etmektedir. Bu yüzden test yaptırırken kullandığınız ilaçları sizden örnek alan teknisyenlere bildiriniz.

Labaratuvar sonuçlarını internet aracılığıyla görebilirmiyim ?

e-mail ile laboratuvar sonuçlarınızı alabilirsiniz. Bunun için online sonuç bölümüne girerek gerekli bilgileri doldurunuz. Ayrıca kayıt yaptırdığınız sırada talepte bulunduğunuz taktirde sonuçlarınız e-mail aracılığıyla size gönderilecektir. e-mail ile laboratuvar sonuçlarınızı alabilirsiniz. Bunun için online sonuç bölümüne girerek gerekli bilgileri doldurunuz. Ayrıca kayıt yaptırdığınız sırada talepte bulunduğunuz taktirde sonuçlarınız e-mail aracılığıyla size gönderilecektir.

Testlerin Sonuçlanması Ne kadar sürer

Bu süre yapılan testlere göre değişmektedir. Rutin kan testlerinizin hepsi aynı gün içerisinde saat 17:00’ da hazır olmaktadır. Bunun dışında doktorunuzun veya kendinizin acil çalışılmasını istediği testleri laboratuvara bildiriniz ve ne kadar süre içerisinde sonuç alacağınızı öğreniniz. Bazı testler ise program dahilinde haftanın belirli günleri çalışıldığından sonuçlandırılması için süre geçmesi gerekmektedir. Laboratuvarımıza geldiğinizde testlerin ne zaman hazır olacağı hakkında bilgiyi lütfen resepsiyonistlere sorunuz.

Labaratuvar Testi Yaptırmadan Önce Randevu almak zorunlumudur

Bazı özel yükleme testleri günün belli saatlerinde doktor kontrolü altında yapılmaktadır. Bu cins bir testiniz varsa mutlaka önceden laboratuvara danışıp bilgi alınız. Şeker yükleme testleri Büyüme hormonu baskılama testleri Büyüme hormonu uyarma testleri Kortizol baskılama testleri Kortizol uyarma testleri GnRH testi

20 yıllık tecrübesi ile checkuppaketim.com deneyimli,

Güler yüzlü personeli ile siz değerli hastalarımıza 7/24 en kaliteli hizmeti vermektedir.

Mobil hizmet rahatlığıyla 7/24 hizmetinizde

Hizmetlerimiz

Laboratuvar Testleri

Evde Kan Alma

Evlilik Testleri

PCR Testi

Kargo İle Test Gönderimi

Gıda İntölerans Testi

Mikrobiyoloji Testleri

Alerji Testi

Sperm Testi

Genetik Testler

 

Bağlantılar

Hizmetlerimiz

Check Up

AIDS-HIV

İletişim

Sıkça Sorulan Sorular

 

İletişim

7/24 hizmet için bize ulaşın.

(0530) 882 76 28