Kanserler

Erkekler kadınlardan daha az oranda rutin fizik muayeneye giderler ve tarama testleri yaptırırlar. Yapılan istatistikler erkeklerin %55’inin geçmiş senede doktorlarına kontrole gitmediğini göstermiştir. Bu nedenle kanser kaynaklı rahatsızlıklar erkeklerde ilerleyerek geri dönüşü olmayan seviyelere gelebilmektedir. Unutulmamalıdır ki rutin taramalarla hastalıkların bir çoğu erken tanı alarak tedavi edilebilir.

Tarama; bulgu ve belirti vermeyen hastalık ve durumların ortaya çıkarılması için testler yapmaktır. Eğer şu an hastalığınız varsa daha sık test yapmak gerekebilir.

Mesane Kanseri:
Genellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde; idrarda ağrısız kanama ile kendini belli eden mesane kanserinin bilinen en önemli risk faktörü sigaradır.
İdrarda kanama olduğu zaman görüntüleme yöntemleri ile idrar yollarında tümör araştırılır. Ayrıca yapılan idrar sitopatolojisi de tanıya yardımcı olur. Fakat mesane tümörü tanısında bu incelemelerin tanı değeri daha düşüktür. Tanıda en değerli yöntem; görüntüleme yöntemlerini takiben yapılan sistoskopidir. İdrar yolundan ince ışıklı bir aletle girilerek mesanenin içinin görüldüğü sistoskopide, gerekiyorsa şüpheli dokulardan parça alma olanağı da bulunur. Sistoskopi işlemi sırasında, tümöral oluşumlar temizlenerek hem patolojik tanı hem de tedavi sağlanır. Sonradan çıkacak olan patoloji sonucuna göre ek tedaviler gerekebilir.

Prostat Kanseri:
Erkeklerde ilerleyen yaşla birlikte yaygın görülen ve akciğer kanserinden sonra en ölümcül kanser türüdür. 50 yaşından sonra risk oranı artar, 60-80 yaş arasında oldukça yükselir.
Prostat kanserinde en önemli nokta, hastalığın tanısının erken bir aşamada, belirtiler başlamadan önce konulmasıdır. Böylece kanserin tedavi edilmesi daha olası ve tedavi edilmesi daha kolay olur.