Erken Ergenlik

İnsan hayatının en önemli dönemlerinden biri olan ergenlik özellikle ebeveynler için yeni bir mücadelenin de başlangıcını ifade ediyor. Son zamanlarda ‘erken ergenlik’ kavramından sıkça söz edilmesi, konuyla ilgili çok fazla bilgileri olmayan anne ve babaların kafasının karışmasına yetiyor. Çocuklarında hem psikolojik hem de fizyolojik değişimlerin erken evrede yaşanma korkusu ebeveynlerde endişeye yaratıyor.

Ergenlik dönemiyle ilgili yaşanan belirtiler ve bunların yaş aralıklarına göre yapılan tanımları çok iyi anlamak gerekiyor. Buna göre, kız çocuklarında 8 yaşından önce meme gelişimi ve genital bölge ya da koltuk altı tüylenmesi, erkek çocuklarda 9 yaşından önce testis hacminde artış ve genital bölge ya da koltuk altında kıllanma olması ‘erken ergenlik’ olarak belirtiliyor. ‘Erkence ergenlik’ ise ergenlik belirtilerinin erkeklerde 9-10.5 yaşta, kızlarda ise 8-9 yaşta başlaması olarak ifade edilirken, adet kanamasının 10 yaşından önce görülmesi erken adet kanaması olarak tanımlanıyor.

Erken ergenlik tedavi kararı için gerekli kriterler ise şunlar:

Ergenlik bulgularının kızlarda 8, erkeklerde 9 yaştan önce başlaması,
Ergenlik bulgularının ve bedensel gelişimin hızla ilerlemesi,
Kemik yaşının ileri olması ve kemik yaşının hızlı ilerlemesi,
Öngörülen erişkin boyunun genetik boy hedefinin altına düşmesi,
Kızlarda ultrason ölçümleri ve hormonal değerlerle erken adet kanaması riskinin belirlenmesi veya erken adet kanaması ( 10 yaş öncesi),
Psikososyal ve davranışsal sorunlar.

8-9 yaşlarındaki çocuklarda en sık görülen problemlerden bir tanesi ergenlik çağının erken başlamasıdır. Kızınız ya da oğlunuzun akranlarına göre vücutlarında farklı bir değişim varsa, bu durum onların depresyona girmelerine neden olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden çocuğunuzun hormon analiziyle birlikte kemik yaşının ölçümü yapmanız gerektiğini unutmayın.