Bel soğukluğu nedir?
Diğer adı Gonore olanbel soğukluğu, cinsel temasla bulaşan “Neisserria Gonorrhoeae” bakterisinin yol açtığı bir hastalıktır, bu hastalık hem erkekleri hem de kadınları etkilemektedir.
Bel soğukluğu ( Gonore ) cinsel yolla bulaşır, erkeklerde sık sık idrar kanalının iltihaplanması, kadınlarda ise rahim ağzı iltihabına yol açar. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görüleni Bel soğukluğu ( gonore ) dir.
Korunmasız cinsel ilişkilerde ve özellikle çok partnerle cinsel ilişkiye giren genç kadın ve erkeklerde daha sık görülür. Erkekten kadına bulaşması daha kolaydır. Bilimsel araştırmalara göre her yıl dünyada 50 milyon insan bu hastalıktan etkilenmektedir.
Bel soğukluğuna neden olan “Neisserria Gonorrhoeae” bakterisi sadece insandan insana direk temas ile bulaşır ve vücudun dışında yaşayamaz. Bu bakterinin yaşabilmek için neme ihtiyacı vardır doğal olarak kuru ortamda yaşayamaz.
Bel soğukluğu nasıl bulaşır?
Bel soğukluğu ( gonore ) korunmasız cinsel ilişki ( anal, oral veya vajinal seks ) ile bulaşır. Bel soğukluğunun bulaşması için mutlaka boşalmasının yaşanmasına gerek yoktur, bulaşma için temas yeterlidir, doğum sırasında bebeğe bile bulaşabilir.
Bel soğukluğu cinsel ilişki dışında dezenfekte edilmemiş seks oyuncaklarıyla da bulaşır. Bel soğukluğuna neden olan bakteriler vücudun dışında yaşayamaz haliyle kapı kolu, tuvalet ya da sarılma, kucaklaşma veya birisine dokunmakla bulaşmaz. Bel soğukluğu tedavisi görüp iyileşen kişiler yeniden aynı bakteriyi kaparak hastalanabilirler. Bel soğukluğu ( gonore ) kısırlık nedenidir.
Erkeklerde bel soğukluğunun belirtileri nelerdir?
Bel soğukluğu erkeklerde daha kolay tanımlanacak belirtiler gösterir, böylece erkeklerde kolay teşhis edilir. Bel soğukluğu erkeklerde şüpheli cinsel ilişkiden 1 hafta sonra ortaya çıkar.
- Önce hafif ardından şiddetli bir yanma görülmesi
- Penisten beyaz, sarı ya da yeşil renkte kalın kıvamda bir akıntı olması
- Akıntıdan sonra kızarıklık olması
- İdrara çıkarken yanma ve ağrı hissetmek
- Anal bölgede kaşıntı olması
- Makattan akıntı ya da kan gelmesi
- Makat enfeksiyonu
- Testislerde ağrı ve şişlik görülmesi
- Boğazlarda ağrı ve left bezlerinde şişlik
- Dışkı yaparken zorlanma, ağrı ve kan gelmesi
Bel soğukluğu ( gonore ) tedavi edilmezse sperm yolları iltihaplanır ve bu da erkek kısırlığına yol açar. Hastalar sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyar ancak idrara çıktığında az idrar yapar. Bazı hastalarda ise hastalık belirti vermeyebilir.
Kadınlarda bel soğukluğunun nedenleri nelerdir?
Kadınlarda bel soğukluğunun belirtileri erkeklere göre çok daha hafiftir, bazen belirti dahi görülmeyebilir.
- İdrara çıkarken ağrı
- Anal bölgede ve makatta kaşıntı
- Makattan kan veya akıntı gelmesi
- Sarı veya yeşil renkte vajinal akıntı
- Kötü kokulu akıntı
- Halsizlik ve yüksek ateş
- Gözlerin kızarıp yaşarması
- Regl dönemleri dışında kanama olması
- Karın ve alt karın ağrısı
- Kasık çevresinin ağrıması
- Vajina çevresinin şişmesi
- Vajina bölgesinde yanma hissi ve kaşıntı
- Cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ağrı
- Fallop tüpleri ve yumurtalıkların iltihaplanması
- Pelvik inflamasyonu
- Kasıklara ve pelvik bölgesine kramp girmesi
Bel soğukluğu ( gonore ) tedavi edilmezse bu iltihap yayılır ve enfeksiyon başka organlara da sıçrar. Dış gebelik ve kısırlığa da yol açabilir. Anal ve oral ilişkiler sonrası rektumda ve ağız bölgesinde enfeksiyon olabilir. Ayrıca bu hastalık hamile anneden bebeğe bulaşabilir. Bu durumda bebekte kızarıklık ve akıntı oluşabilir hatta körlüğe de yol açar.
Bel soğukluğundan korunmanın yolları nelerdir?
Tek eşlilik ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak büyük oranda Bel soğukluğu ( gonore ) den korur. Prezervatiflerin tek kullanımlık olduğunu ve yüzde yüz koruma sağlamadığını unutmamalısınız.
Bel soğukluğu testi
Bel soğukluğu ( gonore ) teşhisi koyulabilmesi için bu belirtileri yaşayan bireylerin bel soğukluğu testi yaptırması ve gonore testi sonucuna göre tedavi başlanmalıdır.
Bel soğukluğu nasıl tedavi edilir?
Her hastalıkda olduğu gibi bel soğukluğunda da erken tanı ve teşhis çok önemlidir. Hastalığın tedavisinde hap ya da iğne şeklinde antibiyotikler kullanılır.
Bel soğukluğu mikrobunu taşıyan kişilerde başka hastalıkların olma olasılığı çok yüksektir,
bu yüzden cinsel yolla bulaşan hastalıklar taraması yapılmalıdır.