Şankroid hastalığı nedir?

Yumuşak şankr hastalığı olarak da adlandırılan Şankroid hastalığı, Haemophhius Ducreyi adı verilen bir bakterinin yol açtığı genital ülser hastalığıdır.

Şankroid yaygınlığı

Ülkemizde nispeten az olmakla birlikte dünyada yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Şankroid hastalığının en sık görüldüğü bölgeler tropikal iklime sahip sıcak coğrafyalardır.

Şankroid Nasıl Bulaşır ?

Vajinal, anal veya oral cinsel ilişki ile bulaşır. Cinsel organlarda bulunan mevcut yaralar, kesikler veya çizikler bulaşma olasılığını arttırmaktadır. Yumuşak Şankr tanısı alan hastalarda HIV bulaşma olasılığı daha yüksektir.

Şankroid Belirtileri

Cinsel ilişki ile bulaşmasından birkaç gün sonra belirtileri ortaya çıkmaktadır. Öncellikle küçük lezyonlar halinde kendini gösterir, bu lezyonlar genelde genital bölgededir. Bu lezyonların üzerinde iltihabi, sivilceye benzer kanamalı ülser yaraları oluşabilir.

Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere nazaran daha fazladır. Kadınlarda meydana gelen Şankroid hastalığı belirtileri çok fazla kendini belli etmezken erkeklerde bariz olarak kendini gösterir.

Ağrılı cinsel ilişki veya idrarda yanma, kasık bölgelerinde lenf nodlarında şişme gibi belirtiler görülebilir. Kadınlarda ortaya çıkan ülser ve yaralar ağrısızdır.

Şankroid Tanısı

Fizik muayene ile tanı koymak yanıltıcı olabilir, Şankroid belirtileri sifiliz, genital herpes ve lenfogranuloma venereum ile kolayca karıştırılabilir. Sifilizin bazı evrelerinde (primer sifiliz) şankr oluşur. Genital bölgede veya çevresinde ülserlerle başvuran ve şankroid şüphesi olan tüm hastalar, sifiliz, herpes ve klamidya yönünden test edilmelidir.
Bu hastalıklar yönünden şüpheler giderildikten sonra ülser ve lenf düğümlerine bakarak bir teşhis yapılır.

 

Ülserden alınan sürüntüden yapılan kültürde başarı %80 ‘lerdedir. PCR yöntemi ile yapılan loboratuvar testleri sonucuna göre %90-100 hassasiyette tanı konabilmektedir.

 

Şankroid ( Yumuşak Şankr ) Tedavisi

Şankroid, vücuda giren bakterilerin enfeksiyon oluşturması ile meydana gelmektedir. İlk aşamada doktor tarafından uygun görülen antibiyotik tedavisi başlanır.

Daha komplike antibiyotik kürleri de uygulanabilir. Doğru tedavi uygulandığında belirtiler 48 saat içinde azalır. Yaraların tam olarak iyileşmesi 10-15 günü bulabilir.