Klamidya ( Chlamydia ) Testi Nedir?
Klamidya pek belirti göstermeyen, sinsice yayılan, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
Klamidya, cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardan biridir. Dünyada 100 milyon kişiyi etkilemiş durumda olup bu sayı yeni vakalar ile hızla artmaktadır. Genital enfeksiyonlar arasında klamidya lider pozisyondadır, görülme sıklığı ( bel soğukluğu ) gonore den 3 kat fazladır.
Klamidya uzun kuluçka dönemine sahip olması ve belirtilerinin çok hafif olmasından dolayı sinsice yayılan ve toplumu tehdit eden bulaşıcı bir cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Hastalığı taşıyan kişiler bundan habersizce etrafına bulaştırmaya devam edebilmektedir.
Klamidya nasıl bulaşır?
Klamidya bakterisinin tek bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Dokunma, öpüşme, tükürük, şırınga, traş bıçağı ve kan yolu gibi yollar ile bulaşmaz. Klamidya vajinal ve anal ilişki ile bulaşır, klamidya nadir de olsa oral seks yoluyla bulaşabilir.
Klamidya çok kolay bulaşan bir bakteridir. Tek bir ilişkide erkekten kadına bulaşma ihtimali %40, kadından erkeğe bulaşma ihtimali ise %30 dur. Bu durum gösteriyor ki erkeklerin bu hastalığı bulaştırma olasılığı daha yüksektir.
Özellikle 26 yaşın altında, birden fazla cinsel partner ile korunmasız cinsel ilişkiye giren kadınlar klamidya enfeksiyonu bakımından risk altındadır. Doğum kontrol hapı kullanmanın klamidya bulaşma riskini arttırdığı düşünülmektedir.
Klamidya oldukça kolay bulaşabilen bir bakteridir. Tek bir ilişkide erkekten kadına bulaşma ihtimali %40, kadından erkeğe bulaşma sansı ise %30 dur. Özellikle 26 yaşın altında, birden fazla cinsel partneri olan veya yakın geçmişte yeni bir partner ile cinsel ilişkiye girmiş olan, siyah ırk ve düşük sosyoekonomik sınıftaki kadınlar klamidya enfeksiyonu bakımından risk altındadır. Doğum kontrol hapı kullanmanın riski arttırdığı iddia edilmektedir.
Klamidya Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda klamidya enfeksiyonlarının %70 ‘inde belirti görülmez. Kadınlarda belirti verdiğinde en sık görülen şikayetler;
- hafif sarımsı vajinal akıntı
- idrar yaparken yanma
- sık sık idrara çıkma
- vajinal bölgede yanma ve kaşınma
- kızarıklık
- dış genital organlarda yaralar
- Bartolin bezinde sislik ve ağrı
- ilişki esnasında ağrı veya kanama
Erkeklerde klamidya enfeksiyonu daha çok belirti verir, erkeklerde klamidya belirtileri;
- penisten olan akıntı
- idrar yaparken yanma
- testislerin ağrıması
- testislerde şişme
Kuluçka dönemi ne kadar sürüyor?
Klamidya bakterisinin kuluçka süresi 6-14 gündür. Klamidya enfeksiyonuna ait belirtilerin ortaya çıkması halinde, yakın geçmişteki korunmasız cinsel ilişkilerin gözden geçirilmesi gerekir.
Klamidya tedavi edildikten sonra yeniden nüks etmesi söz konusu değildir. Tedavi edilmiş bir kişide daha sonra tekrar klamidya ortaya çıkmış ise bu yeni bir enfeksiyona işaret eder.
Klamidya Testi
Klamidya tanısı için idrar örneğinden “Klamidya trakomatis DNA testi” yaptırmak gerekir. Bu testin doğruluğu %100 ‘e yakındır, ancak pahalı bir testtir ve her laboratuvarda yapılmayabilir. Başka testler de vardır ancak bunların klamidyayı doğru saptama gücü Klamidya trakomatis DNA testi kadar yüksek değildir ve %50 gibi oranda yalancı pozitif sonuç verirler. Dolayısı ile bu testlerin pozitif çıkması kesin klamidya enfeksiyonuna işaret etmeyebilir; bunların Klamidya trakomatis DNA testi ile doğrulanması gerekir. Kalmidyanın tanısında kan testlerinin güvenirliği düşük olduğundan pek tercih edilen testler değildir.
Bu testin farklı isimleri vardır, resmi olarak şu isimlerle anılmaktadır.
Klamidya trakomatis kültürü
Klamidya trakomatis DNA Probu
Klamidya trakomatisin Amplifiye olmuş Tespiti
Klamidya trakomatisin Direkt Antijenle Saptanması (DFA)
Klamidya trakomatis DNA Pcr testinin doğruluğu %100’e yakındır.
Klamidya enfeksiyonunun kadın kısırlığı üzerindeki etkisi?
Klamidyalar belirti vermeden enfeksiyon oluşturduklarından kadınlarda tüplerde ve rahimde tahribata neden olabilir, bu tahribata bağlı olarak kısırlık ve dış gebelik risklerinde artış görülmektedir. Klamidya enfeksiyonu geçirmiş olan bir kadının tüplerdeki tıkanıklık üreme yeteneğinde %6 ‘ya varan azalmalara neden olmaktadır.
Klamidyanın doğum esnasında bebeğe bulaşma ihtimali
Rahim ağzında klamidya taşıyan annelerin doğum sırasında bu enfeksiyonu bebeklerine bulaştırma olasılığı yaklaşık %60’dır.
Klamidya hamilelikte
- erken doğum
- zarların yırtılmasına bağlı olarak suların erken gelmesi
- düşük doğum tartısı
- bebeklerin bir kısmında göz iltihabı ve zatürre gibi riskleri beraberinde getirir.
Klamidya’dan koruyan ve korumayan etkenler
- Klamidyadan korunmanın en etkili yolu hiç cinsel ilişkiye girmemektir.
- Cinsel ilişkide prezervatif kullanmak klamidyadan %100 koruma sağlar.
- Vajinal veya anal cinsel birleşme olmasa bile penis ve vajinal salgılardan klamidya bulaşabilir.
- prezervatif dışındaki doğum kontrol yöntemleri klamidyadan korumaz.
- Hijyene dikkat etmek, dar pantolon giymek veya pamuklu iç çamaşırı giymek gibi unsurlar klamidyadan korumaz.