HIV virüsü vücuda girdikten sonra, bağışıklık sistemimiz bu virüs ile savaşmak için Anti-HIV antikorlarını geliştirir. Vücudumuz bunu hemen yapamaz yani virüs vücuda girdikten sonra Anti-HIV antikorlarını oluşturabilmesi için belli bir süre geçmesi gereklidir. Buradan da anlaşılacağı üzere Anti-HIV testinin pozitif çıkabilmesi için belli bir süre geçmiş olması gerekir. Antikorlara bakarak kesin bir sonuç elde edebilmek için 3 ay geçmesi gerekmektedir, dolayısıyla şüpheli bir cinsel ilişkinin hemen ardından Anti-HIV testinin bakılması anlamsızdır.
Şüpheli bir cinsel ilişki veya kan nakli gibi durumlarda HIV testi yaptırılacaksa ilk önce en p24 testi yaptırılmalıdır. P24, HIV virüsün kendi yapısında bulunan ona özgü bir proteindir. Dolayısıyla testin pozitif olması demek ( eğer test düzgün çalışılmış ise ) kişinin HIV virüsünü aldığını gösterir. P24 testi, virüs bulaşmasından sonra ortalama 10 ile 21.günde pozitif olur ve 90.güne kadar kanda kalır.
HIV p24 Antijen Testi Yaptırmalıyım?
HIV p24 antijen testi yapılması erken tanı için daha güvenilir olmaktadır. HIV antijeninin tesbit edilmesi erken teşhis için uygulanan metoddur ancak tanıyı kesinleştirmek için antikorların varlığını da tesbit etmek gerekir.
Bu nedenle hem HIV p24 antijenini, hem de HIV 1/2 antikorlarını aynı anda ölçen 4. jenerasyon HIV testleri bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı şüpheli temas sonrasında hem p24 antijeni hemde HIV’e özgü antikorları tarayan 4. Nesil test yöntemlerinin kullanılmasını önermektedir.
4.nesil testler HIV e özgü antikorları da taradığı için güvenilirliği oldukça yüksektir. Bu testler şüpheli ilişkiden itibaren, erken tanıda HIV enfeksiyonunu tespit için kullanılmaktadır. P24 antijeni ve HIV antikorlarını tarayan 4.jenerasyon testler erken tanıda çok daha güvenilir sonuç vermektedirler.
Enfekte kişilerin, özellikle kan donörlerinde (kan veren) hala antikor negatif olduğu akut HIV enfeksiyonundan sonra pencere süresini göz önünde bulundurmak önemlidir. Yeni geliştirilen dördüncü kuşak tesler, alt tip O da dahil olmak üzere HIV-1’e ve HIV-2’ye ve aynı zamanda HIV-1’in p24 antijenine karşı antikorları tespit eder. Günlük rutin çalışmalar için bu tahlili değerlendirmek için, enfekte olmamış hastalardan ve bilinen HIV enfeksiyonu olan hastalardan gelen serumları kullanarak farklı üçüncü kuşak tahliller ile karşılaştırıldı. En ilginç serumlar, yeni enfekte olmuş hastalardan serokonversiyon sırasında alınanlar. Akut HIV enfeksiyonu olan böyle bir hastayla karşılaştığımızda, serumu -20 derece C de derin dondurucularda saklıyoruz. Böylece kendi serokonversiyon panelimizi oluşturduk ve laboratuarımızda yeni tahlilleri değerlendirmek için kullandık. Yeni testin, kronik HIV bulaşmış tüm bireyleri ve serokonversiyon sırasında altı hastanın dördünü tespit edebildiği gösterildi, ancak bu hastaların ikisinde HIV antikorları için geleneksel analizler hala negatif idi. Spesifik olmayan reaktivite oranı, üçüncü nesil analizlere kıyasla biraz daha yüksekti.
Bu sebeplerle kan bağışı yapacak hastaların 8-10 günlük geriye dönük hiv bulaşma riskine karşı , hiv pcr rna testi yapılması önem kazanmaktadır. Kuluçka döneminde olan hiv virüsü kan transfizyonu sonrası aktif hale geçip hiv pozitif olabilir ve çok hassas bir süreçtir.
Hiv P24 antijeni 16- 21 günler arası en erken pozitif değer yakalabilme yeteneğine sahiptir, 28- 30 günler yapıldığında ise en yüksek belirleyici değere çıkmaktadır.
HIV p24 Antijen Testi sonuçlarınıza ulaşma yolları:
- Dilerseniz HIV p24 Antijen Testi sonucunuz çıktığı anda cep telefonunuza SMS gönderilir.
- Dilerseniz HIV p24 Antijen testi sonucunuza, size özel şifreniz ile internet üzerinden ulaşabilirsiniz.
- Dilerseniz HIV p24 Antijen testi sonucunuz, kayıt esnasında belirtmiş olduğunuz e-mail adresinize yollanacaktır.
- Dilerseniz HIV p24 Antijen testi sonuçlarınızı şubelerimize gelerek ıslak imzalı olarak alabilirsiniz.